Ciasta

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI :

składniki  ciasto :

-5 żółtek
-2 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki 
-1 margaryna Kasia
-2 1/2 łyżeczki proszku 

SKŁAD MASY :
-2 kostki sera  (po 0,25g)
-1 budyń waniliowy 
-1 jajko
-1/2 szklanki  cukru 
-1/2  kostki masła
-1 puszka brzoskwiń


PRZYGOTOWANIE CIASTA :
 Utrzeć margarynę z cukrem + po jednym żółtku .Następnie mąkę i proszek . Wygnieść cisto i podzielić na 2 części .Jedną   rozłożyć na blachę a drugą schować do zamrażalki. 

PRZYGOTOWANIE MASY :

Utrzeć masło + cukier + jaja + budyń + ser i wymieszać . Położyć na  ciasto masę  serową , a na niej wyłożyć brzoskwinie .Ubić pianę z 5 białek i dwóch łyżek cukru ubitą  pianę  rozłożyć równomiernie na brzoskwinie .Wyjąć ciasto z zamrażalki zetrzeć i posypać na wierzch. Piec ok. 1 godziny .
   
 polecam i życzę  smacznego 








MURZYNEK :    (BARDZO ŁATWE )

SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2  szklanki cukru 
- 3 całe jajka 
- szklanka jogurtu naturalnego
-  1/2   szklanki oleju 
-1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody 
-3 łyżeczki  kakao
-3 łyżeczki dżemu 

PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki wymieszać piec około 50 min.  Ciasto przekroić i przełożyć np.  kremem , budyniem , dżemem .


SMACZNEGO !!!   


Ciasto czekoladowa - bananowe 
składniki podane na małą tortownicę

składniki :
-5 bananów
- 20 dag bitej śmietany
- 3 jajka
-6 łyżeczek cukru 
-2 łyżeczki żelatyny 
-cytryna
-paczka herbatników 
-dżem owocowy
-polewa czekoladowa 

Sposób przygotowania :
Banany obrać pokroić w kawałki i gotować kilka minut z dodatkiem 3 łyżeczek cukru , soku z cytryny i 6 łyżek wody. Następnie banany odsączyć i zmiksować . Namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuścić w syropie powstałym z gotowania i połączyć z masa bananową .Następnie dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać . Na koniec dodać ubite białka i wszystko razem bardzo delikatnie połączyć.Na dnie tortownicy  szczelnie ułożyć herbatniki i polać je gorącą polewą czekoladową.Po zastygnięciu polewy, wyłożyć na nią krem bananowy  wyrównać i na 5 godzin wstawić do lodówki . Przed podaniem ciasto pokryć cieniutką warstwą dżemu owocowego . 

GOTOWE !    




CIASTO BŁYSKAWICZNE :
-2 SZKLANKI MĄKI
-SZKLANKA CUKRU 
-2 JAJKA
-2 ŁYŻECZKI OLEJU
-2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 
-SZKLANKA ŚMIETANY 
-OWOCE SEZONOWE LUB BAKALIE
-ESENCJA ZAPACHOWA


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
ZMIKSOWAĆ CUKIER Z JAJKAMI DODAĆ ŚMIETANĘ ESENCJĘ ZAPACHOWĄ   I OLEJ . Do gładkiej masy dodać mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenie i całość dokładnie wymieszać .Wlać na blachę i położyć owoce .Piec  około 35 min.  



 
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz