SERNIK Z BRZOSKWINIAMI :
składniki ciasto :
-5 żółtek
-2 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki
-1 margaryna Kasia
-2 1/2 łyżeczki proszku
SKŁAD MASY :
-2 kostki sera (po 0,25g)
-1 budyń waniliowy
-1 jajko
-1/2 szklanki cukru
-1/2 kostki masła
-1 puszka brzoskwiń
PRZYGOTOWANIE CIASTA :
Utrzeć margarynę z cukrem + po jednym żółtku .Następnie mąkę i proszek . Wygnieść cisto i podzielić na 2 części .Jedną rozłożyć na blachę a drugą schować do zamrażalki.
PRZYGOTOWANIE MASY :
Utrzeć masło + cukier + jaja + budyń + ser i wymieszać . Położyć na ciasto masę serową , a na niej wyłożyć brzoskwinie .Ubić pianę z 5 białek i dwóch łyżek cukru ubitą pianę rozłożyć równomiernie na brzoskwinie .Wyjąć ciasto z zamrażalki zetrzeć i posypać na wierzch. Piec ok. 1 godziny .
polecam i życzę smacznego
MURZYNEK : (BARDZO ŁATWE )
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 całe jajka
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-3 łyżeczki kakao
-3 łyżeczki dżemu
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki wymieszać piec około 50 min. Ciasto przekroić i przełożyć np. kremem , budyniem , dżemem .
SMACZNEGO !!!
Ciasto czekoladowa - bananowe
składniki podane na małą tortownicę
składniki :
-5 bananów
- 20 dag bitej śmietany
- 3 jajka
-6 łyżeczek cukru
-2 łyżeczki żelatyny
-cytryna
-paczka herbatników
-dżem owocowy
-polewa czekoladowa
Sposób przygotowania :
Banany obrać pokroić w kawałki i gotować kilka minut z dodatkiem 3 łyżeczek cukru , soku z cytryny i 6 łyżek wody. Następnie banany odsączyć i zmiksować . Namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuścić w syropie powstałym z gotowania i połączyć z masa bananową .Następnie dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać . Na koniec dodać ubite białka i wszystko razem bardzo delikatnie połączyć.Na dnie tortownicy szczelnie ułożyć herbatniki i polać je gorącą polewą czekoladową.Po zastygnięciu polewy, wyłożyć na nią krem bananowy wyrównać i na 5 godzin wstawić do lodówki . Przed podaniem ciasto pokryć cieniutką warstwą dżemu owocowego .
GOTOWE !
CIASTO BŁYSKAWICZNE :
-2 SZKLANKI MĄKI
-SZKLANKA CUKRU
-2 JAJKA
-2 ŁYŻECZKI OLEJU
-2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
-SZKLANKA ŚMIETANY
-OWOCE SEZONOWE LUB BAKALIE
-ESENCJA ZAPACHOWA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
ZMIKSOWAĆ CUKIER Z JAJKAMI DODAĆ ŚMIETANĘ ESENCJĘ ZAPACHOWĄ I OLEJ . Do gładkiej masy dodać mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenie i całość dokładnie wymieszać .Wlać na blachę i położyć owoce .Piec około 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz